Annons
Cape Ad

Gnocchi med örter, tomat och citron

Förbered rätten genom att laga gnocchin i förväg eller köpa färdig i affären. Servera med en god sallad till och toppa gärna med en lagrad växtbaserad ost.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Recept: Gnocchi med örter, tomat och citron

3-4 portioner

Gnocchi
500 g mjölig potatis
6 dl durummjöl eller vetemjöl
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 dl vatten


Grönsaker
7 stora tomater, i bitar
1 liten gul lök, finhackad
1 knippe färsk finhackad salvia, ca ½ dl
2 tsk torkad rosmarin
olivolja att steka i
ca 250 g stora vita bönor
4 vitlöksklyftor, rivna
1 citron, rivet skal + saft från halva
salt
svartpeppar
ev. riven smakrik växtbaserad ost till servering

1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka den sedan mjuk och häll av vattnet. Låt svalna.
2. Mosa potatisen med stomp och tillsätt sedan övriga ingredienser till gnocchin och knåda ihop till en deg.
3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela i fyra bitar och rulla ut fingertjocka längder. Skär i lagom munsbitar. Koka upp vatten i en kastrull, salta och koka sedan gnocchin i omgångar. När de flyter upp på ytan är de färdigkokta och fiskas upp med hålslev. Lägg på ett fat och ringla olivolja över.
4. Skär tomaterna i bitar, finhacka löken och salvian.
5. Hetta upp stekhällen och häll på olja. Stek lök, salvia och rosmarin tills löken fått fin färg. Tillsätt tomaterna och fräs tills de släppt ifrån sig vätska och blir såsiga.
6. Häll på bönor, vitlök och citronskal och pressa över citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar.
7. Tillsätt gnocchin och rör samman med tomatfräset så att allt blandas väl. Servera.