4 portioner
Gnocchi
300 g mjölig potatis
0,5 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
salt
vitpeppar
riven muskotnöt
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
0,5 citron, saften
1 dl fint mixade cashewnötter + extra till servering
2 msk olivolja
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
salt
svartpeppar
1 gul lök
olivolja att steka i
Gnocchi
1. Koka potatisen och låt svalna något. Pressa i en potatispress och blanda ihop med sojamjölk och vetemjöl i en bunke. Krydda med salt, peppar och riven muskot.
2. Knåda ihop till en hyfsat fast men smidig deg.
3. Rulla ut till långa längder och skär i 2–3 cm bitar. Tryck till dem med en gaffel för att få fina ränder (eller hoppa det steget, det gör absolut ingenting). Till hit kan du förbereda. Släng in dem i kylen och koka senare om du vill.
4. Om inte, koka dem i lättsaltat vatten i 5–7 minuter.
Kronärtskockskräm
1. Mixa kronärtskockshjärtan med riven vitlöksklyfta, citronsaft, mixade cashewnötter, olivolja och grädde. Smaka av med salt och peppar.
2. Stek gnocchi och fint skivad lök i lite olivolja. Vänd ner kronärtskockskrämen.
3. Fördela gnocchin på fyra tallrikar och strö över ytterligare mixade cashewnötter. Servera.