Glutenfritt pajskal

Läs mer

I den här degen använder vi oss av xantangummi. Det ersätter glutenet och gör degen elastisk och lättarbetat. Du hittar xantangummi i välsorterade matbutiker, hälsokosten eller t ex Veganlife och Goodstore.

Glutenfritt pajskal

1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
½ dl potatismjöl
½ dl majsstärkelse
½ tsk xantangummi
en nypa salt
100 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk vatten

Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ner rismjöl, majsmjöl, potatismjöl, majsstärkelse, xantangummi och salt i en matberedare. Mixa så att det blandas.
Skär smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Mixa i några sekunder så att smöret finfördelas. Avsluta med att mixa ner vattnet.
Skrapa ner degen i en bunke och tryck ihop den till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Jag använde mig av rismjöl. Klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Lämna en kommentar