Vid jul vill vi bara frossa i julkryddor. Här är vårt mjuka och goda julbröd, som med fördel kan ätas samma dag och även lite ljummet.

16 dec 2019

1 bröd

400 g kallt vatten
20 g färsk jäst
100 g mörk sirap
150 g rismjöl
150 g bovetemjöl
150 g potatismjöl
10.g nyponskalsmjöl
1,5 tsk salt
2 tsk malda nejlikor
3 tsk mald pomerans
3 tsk brödkryddor
15 g fiberhusk
1 tsk xantangummi
70 g russin
smör till formen, t ex mjölkfritt
bovetemjöl att strö ovanpå brödet

  1. Blanda samman alla ingredienser utom fiberhusk, xantangummi och russin till en tjock smet.
  2. Tillsätt fiberhusk och xantangummi och blanda väl.
  3. Blanda i russinen.
  4. Häll degen i en smord form, ca 1–1 1⁄2 liter.
  5. Pudra med bovetemjöl ovanpå och låt brödet jäsa i formen i 4 timmar.
  6. Grädda brödet i 200 grader i 1 timme.
  7. Låt svalna nästan helt innan du äter det.

 

Recept: Jessica Frej och Maria Blohm. Foto: Sonja Dahlgren

Relaterade artiklar