1 bröd
400 g kallt vatten
20 g färsk jäst
100 g mörk sirap
150 g rismjöl
150 g bovetemjöl
150 g potatismjöl
10.g nyponskalsmjöl
1,5 tsk salt
2 tsk malda nejlikor
3 tsk mald pomerans
3 tsk brödkryddor
15 g fiberhusk
1 tsk xantangummi
70 g russin
smör till formen, t ex mjölkfritt
bovetemjöl att strö ovanpå brödet
- Blanda samman alla ingredienser utom fiberhusk, xantangummi och russin till en tjock smet.
- Tillsätt fiberhusk och xantangummi och blanda väl.
- Blanda i russinen.
- Häll degen i en smord form, ca 1–1 1⁄2 liter.
- Pudra med bovetemjöl ovanpå och låt brödet jäsa i formen i 4 timmar.
- Grädda brödet i 200 grader i 1 timme.
- Låt svalna nästan helt innan du äter det.
Recept: Jessica Frej och Maria Blohm. Foto: Sonja Dahlgren