25 maj 2020

Jag utgick från ett recept ur Karolina Tegelaars bok ”Stora boken om naturligt glutenfri bakning” men ersatte mjölsorter till sådant jag hade hemma. Nästa gång ska jag testa med bara havremjöl istället för kikärtsmjöl och rismjöl, men hann inte den här gången.

Pajdeg
100 g smör, t ex mjölkfritt
1 dl havremjöl
1 dl kikärtsmjöl
0,5 dl rismjöl
0,5 dl potatismjöl
2 krm xantangummi
0,5 dl strösocker
2 msk mjölk, t ex sojamjölk eller glutenfri havremjölk

Mandelfyllning
75 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
1,5 dl mandelmjöl
1 bittermandlar, rivna
1 dl grädde, t ex soja- eller glutenfri havregrädde
0,5 dl majsstärkelse
1,5 dl florsocker

Bakade rabarber med jordgubbar
½ vaniljstång
400 g rabarber, skivade
125 g rårsocker
½ citron, rivet skal
3 dl jordgubbar, i bitar

Pajdeg
1. Tärna smöret.
2. Blanda mjölsorter, xantangummi och strösocker i en skål. Vänd ner smöret och nyp ihop till en grynig massa.
3. Blanda ner mjölken och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pressa ut degen i 4-6 tartletteformar. Pricka med en gaffel och grädda sedan 10 minuter.

Mandelfyllning
1. Häll ner samtliga ingredienser i en matberedare och mixa ihop till en slät kräm.
2. Fyll de förgräddade pajformarna med smet och grädda pajerna i 20-24 minuter eller tills de har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna.

Bakade rabarber med jordgubbar
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön, rabarber, råsocker och citronsaft i en ugnsform.
3. Baka rabarbern i 25 minuter. Sila ner ”rabarbersirapen” som har bildats i en skål och låt den avrunna rabarbern svalna för sig.
4. Blanda rabarbern med jordgubbarna. Sirapen kan du ringla över glass. Du kan även frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle.

Servering
1. Toppa pajerna med den bakade rabarbern och jordgubbarna. Avsluta eventuellt med en kula glass.