Har du sett en snyggare paj? Svårslagen eller hur? Smiley smile Här har ni receptet på godaste ratatouillepajen!
6 bitar
Psst… Xantangummi ersätter glutenet i pajdegen och gör den smidig och lättarbetat. Xantangummi går att hitta i välsorterade matbutiker och på hälsokosten.
Glutenfritt pajskal
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
½ dl potatismjöl
½ dl majsstärkelse
¼ tsk xantangummi
en nypa salt
150 g smör, t ex mjölkfritt
1 msk vatten
Snabb mandelricotta
1½ dl mandelmjöl
½ dl vatten
½ kruka färsk basilika
2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar
Ratatouillefyllning
½ grön zucchini
½ gul zucchini
½ aubergine
1 tomater
½ gul paprika
½ röd paprika
1 rödlök
olivolja
flingsalt
Glutenfritt pajskal
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll ner rismjöl, majsmjöl, potatismjöl, majsstärkelse, xantangummi och salt i en matberedare. Mixa så att det blandas.
Skär smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Mixa i några sekunder så att smöret finfördelas. Avsluta med att mixa ner vattnet.
Skrapa ner degen i en bunke och tryck ihop den till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Jag använde mig av rismjöl. Klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Snabb mandelricotta
Släng ner samtliga ingredienser i en matberedare och mixa i 1 minut.
Bred ut mandelricottan i det förgräddade pajskalet.
Ratatouillefyllning
Skiva samtliga grönsaker så tunt du bara kan. Lägg dem omlott runt om i pajformen. Pensla med olja och strö över flingsalt
Grädda pajen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills den har fått fint med färg.