Genvägen till en grön jul

Det går att köpa väldigt mycket färdigt om du vill ta genvägen till en helgrön, växtbaserad jul. Bollar, sötsaker, majonnäs mm. Här är ett gäng tips!

Skinka – De finns de som verkligen måste ha den där skinkan mitt på bordet, men testa då gärna en växtbaserad variant, t ex från Astrid & Aporna. Bara att griljera precis som vanligt.
Senap – Det skulle inte förvåna oss om några trollar ner äggulor i sin senap, annars är senap ett säkert veganskt kort. Det gäller bara att hitta en favorit, kanske Johnny’s Julsenap.
Majonnäs – Det går självklart att göra sin egen äggfria majonnäs, annars kan du köpa färdig från bl a Astrid och Aporna, Coop, Vegme och solrosmajonnäs från à la Eco.
Sill – Aubergine är en klassiker för att ersätta just sill, men egentligen allt går att lägga in i klara lagar och krämiga röror. Du hittar en rad recept på vår hemsida.
Tofu – Rökt tofu kan ersätta sill i en inläggning, räkor i en vegofierad Skagen, ge rökighet till gratänger eller marineras i en härlig glaze för de som vill ha det.

Bollar – Istället för köttbullar kan du köpa färdiga bollar från bland annat Anamma och Hälsans kök. Det finns även grönsaksbollar från bl a Coop och Garant eller falafel (även om det inte är så galet juligt).
Korv – Vegetariska korvar kan du hitta i kyldisken från Astrid & Aporna. De har även små prinsesskorvar med lite rökigare smak. Korvar finns även från Anamma och Fry’s.

Yoghurt & Crème fraîche – För krämighet och lite syra i röror eller gratänger kan du använda naturell sojayoghurt eller havreyoghurt. Finns från Planti, Alpro, Oatly m fl. Tänk bara på att de ska vara osötade.
Grädde – Många klassiska julgratänger är gräddbaserade och då går det strålande att ersätta med havre- eller sojagrädde från bland annat Planti, Oatly och Alpro.
Vispgrädde – En ris à la Malta kräver vispgrädde och det bästa alternativet är Alpro Cuisine Soya Vispbar. Ett tips är att tillsätta några droppar citronsaft eller vinäger för en ännu fastare grädde.

After eight – Julklassikern som faktiskt finns i mjölkfri variant som heter Royal Mints. Du kan hitta den i vissa matbutiker, Goodstore i Stockholm brukar ha den och den går att beställa från utländska hemsidor. Vi säger inte att den är lätt att få tag i, men när du väl får det är det pur lycka.
Pepparkakor – De flesta pepparkakorna på marknaden är faktiskt helt veganska och görs på margarin. Samma sak med pepparkaksdeg. Dubbelkolla en extra gång för säkerhets skull.
Godis – Det finns en rad olika veganska godismärken. Kolla in Ec-Go, Kung Markatta har en del och vill du ha klassiska karameller och hemkokta godisbitar så klicka in på Vegangodis.
Praliner – Det går att köpa underbara strutar med tryfflar från Åres chokladfabrik och du måste bara kolla in Vegan Delights som gör helt underbara veganska praliner.