10 min • 4 portioner
I Gelésocker Multi är sockret dock redan inkluderat. Beroende på hur hög andel socker du har i receptet får du en mjuk eller fast gelé – prova dig fram för önskad konsistens och sötma. För alla geléer kokas vätskan upp med geléagenten.
I matrecept används inte så mycket gelé idag men tidigare gjordes aladåber och terriner med gelatin, vilket också kan göras med agar eller karragenan med grundreceptet nedan.
4 dl vätska, t ex vatten eller saft ev. 1 dl strösocker
Ett av följande geleringsmedel
– 1 tsk agarpulver eller 1 msk agarflingor
– 1 påse Vegegel
– 1 tsk Vegeset
– 1 dl Gelésocker Multi
Blanda vätska, eventuellt socker och geleringsmedel.
Gelésocker kokas med vätskan i 30 sekunder, enligt anvisningarna på paketet.
För agar väntar man tills all agar löst sig i vätskan och sjuder i omkring 5 minuter för att få maximal stadga.
För Vegegel och Vegeset kokas vätskan upp och är sedan klar. Vegeset stelnar snabbt efter uppkok och bör hällas upp i tilltänkt form direkt.
Recept: Karolina Tegelaar