Gelé (gelatinfri)

I receptet nedan kan du använda saft eller vatten och tillsätta socker och smakämne efter egen preferens. För en söt gelé är en deciliter socker till fyra deciliter vätska en bra utgångspunkt.

10 min • 4 portioner

I Gelésocker Multi är sockret dock redan inkluderat. Beroende på hur hög andel socker du har i receptet får du en mjuk eller fast gelé – prova dig fram för önskad konsistens och sötma. För alla geléer kokas vätskan upp med geléagenten.
I matrecept används inte så mycket gelé idag men tidigare gjordes aladåber och terriner med gelatin, vilket också kan göras med agar eller karragenan med grundreceptet nedan.

4 dl vätska, t ex vatten eller saft ev. 1 dl strösocker

Ett av följande geleringsmedel
– 1 tsk agarpulver eller 1 msk agarflingor
– 1 påse Vegegel
– 1 tsk Vegeset
– 1 dl Gelésocker Multi

Blanda vätska, eventuellt socker och geleringsmedel.
Gelésocker kokas med vätskan i 30 sekunder, enligt anvisningarna på paketet.
För agar väntar man tills all agar löst sig i vätskan och sjuder i omkring 5 minuter för att få maximal stadga.
För Vegegel och Vegeset kokas vätskan upp och är sedan klar. Vegeset stelnar snabbt efter uppkok och bör hällas upp i tilltänkt form direkt.

Recept: Karolina Tegelaar