Trettondagen är en kristen högtid som innebär ledig dag för oss här i Sverige, men kanske inte så mycket till firande. Annat är det i Frankrike. Där har man inte ledigt, men man firar gärna med Kungarnas kaka – galette des rois. En superenkel kaka som består av smördeg (färdigköpt) och en söt mandelkräm till fyllning. Så här enkelt gör du den:
Galette des rois, 8 bitar
2,5 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk rom, kan uteslutas
2 msk grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk majsstärkelse
några droppar bittermandelarom
2 paket utkavlad smördeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Släng ner mandelmjöl, strösocker, salt, smör, eventuellt rom, grädde, majsstärkelse och några droppar bittermandelarom i en matberedare och mixa till en slät kräm. Du kan även gosa ihop allt med en gaffel.
Lägg ut ett ark kavlad smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg en tallrik eller liknande över degen och skär runt till en perfekt cirkel.
Bred ut fyllningen över smördegen, men spara några centimeter ut till kanten. Pensla kanten med vatten.
Skär ut en likadan perfekt rundel av det andra smördegsarket. Lägg över fyllningen och tryck till runt kanten.
För att göra en fin kant runt kakan kan du antingen trycka ett mönster med en gaffel. Eller så pressar du in baksidan av en kniv 1-2 cm in i kakan så att det blir ett vackert vågmönster.
Skär ett vackert mönster ovanpå kakan med hjälp av en kniv. Pensla med vatten.
Grädda kakan i 25-30 minuter eller tills den är kungligt gyllenbrun.
Låt svalna något innan du skär upp skönheten och serverar.