Galet smakrik vegetarisk bönchili

Den här mumsiga rätten för många är perfekt ta-med-mat på knytkalas och för stressfria vardagsmiddagar. Servera med råris, en hög ångkokta bladgrönsaker och tortillachips.

GSK_3D-243x3008 portioner

Receptet kommer från Kris Carrs bok Grön magi (Soulfoods publishing).

1,5 msk hel spiskummin
2 msk olivolja
1 silverlök, tärnad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 jalapeño, fint tärnad (för mindre styrka, avlägsna fröna)
2 msk chilipulver
3,5 dl färs av soja, seitan (vetegluten), tempeh (fermenterade sojabönor), eller finhackad svamp
1 zucchini, tärnad
1,25 dl tärnad potatis
2 burkar svarta bönor à 400 g , ca 6 dl kokta
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 burk à 400 g krossade tomater
5 dl vatten
2 msk lönnsirap
1 tsk havssalt
en näve färsk koriander
2,5 dl grönkål, hackad

tärnad avokado (kan uteslutas)
färsk koriander (kan uteslutas)

Rosta spiskummin i en torr gryta på medelvärme i ungefär 2 minuter tills du känner en robust doft. (Genom rostningen frigörs kryddans fulla smak.)
Tillsätt olivolja, lök, vitlök och jalapeño. Rör om konstant tills löken blivit gyllene och genomskinlig.
Tillsätt chilipulver, seitan, zucchini och potatis och rör om väl. Sautera i 3–4 minuter och rör om så att det inte bränner fast.
Häll i svarta bönor, kidneybönor, tomat, vatten, lönnsirap, havssalt och koriander. Täck med ett lock, sänk värmen och låt koka i 20–25 minuter, eller tills potatisen blivit mjuk.
Ta bort grytan från värmen och rör ner grönkålen.
Servera varmt. Garnera eventuellt med tärnad avokado och en näve koriander.