Den här pajen fullkomligt lyser upp med sin gröna färg. Du kan äta den som den är, men grönkål och söta päron går så himla bra ihop. Du kan även toppa den med grönkålschips för extra krisp.

16 dec 2019

8 portioner på en buffé

1 ark kyld smördeg

Grönkålsfyllning
200 g fryst hackad grönkål
1 gul lök, finhackad
1 msk olivolja
150 g fast tofu, tärnad
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl smakrik mjölkfri ost

Topping
2 päron, i tunna klyftor
2 msk rostade pumpakärnor

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rulla ut smördegen och pressa ner den i en pajform. Nagga med en gaffel.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter tills det har fått fint med färg.

Grönkålsfyllning
1. Sänk värmen till 200 grader.
2. Tina den frysta grönkålen och krama ur så mycket vätska du kan.
3. Fräs grönkål och gul lök i olivoljan tills löken mjuknar.
4. Mixa grönkålsblandningen med tofu, grädde, mjölk och ost fint i en matberedare eller blender. Det ska bli en hyfsat slät smet.
5. Häll ner smeten i det förgräddade pajskalet och grädda allt i 40 minuter eller tills pajen har fått fint med färg. Ta ut pajen och låt den svalna något.

Topping
1. Stek päronklyftorna i lite olja eller mjölkfritt margarin tills de får ordentligt med färg.
2. Toppa grönkålspajen med stekta päron och rostade pumpakärnor.