Gahkku

Gáhkku, eller glödkaka, är ett samiskt bröd som är sött och segt men samtidigt helt ljuvligt fluffigt och fantastiskt gott.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Det tillagas med fördel över öppen eld på häll och är gott att äta med bara smör, men det kan också fungera som t ex korvbröd.

Psst… Det är lättast att vara två stycken när man gräddar gáhkku. Då kan den ena kavla ut nya bröd medan den andra vaktar de som gräddas.

Gahkku

10 st

5 dl kallt vatten
25 g färsk jäst
1⁄2 dl ljus sirap
2 tsk salt
12 dl vetemjöl special
75 g rumsvarmt smör, t ex mjölkfritt

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, sirap, salt och hälften av mjölet. Rör ihop till en lös deg.
2. Tillsätt smöret och arbeta degen så att margarinet fördelas väl. Det går också bra att riva i margarinet med hjälp av ett rivjärn om det inte har hunnit bli tillräckligt mjukt.
3. Tillsätt resterande mjöl och rör ihop till en deg. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen över natten.
4. Ta fram degen, knåda den på lätt mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla sedan ut dem till ca 5–10 mm tjocka kakor. Nagga med gaffel.
5. Grädda bröden i omgångar på lagom varm stekhäll. Elden får inte vara för häftig och slå upp på hällen, då kan bröden brännas. Vänd när gáhkkun fått fin färg och grädda även andra sidan.