ANNONS

Intervju med bloggaren Gaashud + recept!

Matlagning, bakning, styrketräning och tatueringar är några av småbarnspappan Johans intressen. Många känner igen honom från bloggen Gaashud där han skriver om växtbaserad matlagning som får det att vattnas i munnen.

När han inte matbloggar inspirationstalar han, caterar bakverk och skriver om vego i olika forum. Han beskriver sig själv som en underdog som är övertygad om att nästan alla rätter kan veganiseras. Vi har pratat med honom om bloggen, maten och de bästa köksknepen.

Beskriv maten du lagar!
– Enkel, god och smakrik med grönt tema utan pekpinnar och krusiduller.

Varifrån hämtar du inspiration till din mat?
– Från restaurangbesök och kokböcker primärt. Det får gärna vara böcker med kött, fisk och fågel som utgångspunkt då det är min övertygelse att nästan alla maträtter kan veganiseras!

Du tränar mycket, påverkar det dina matval?
– ”Jag försöker tänka på vad jag äter”, denna ständigt återkommande klyscha. Faktum är att jag är en liten snaskgris som gärna tänker med magen framför hjärnan. Försöker undvika friterat förutom en falafel eller lite pommes då och då, men utöver det så har jag inga restriktioner.

Hur länge har du varit vego och varför?
– Jag tror jag är inne på mitt 14e år nu och anledningen till att vego är norm för mig grundar sig i tanken att, utifrån den ekonomiska och sociala tillvaron jag befinner mig i, helt enkelt inte behöver konsumera animaliska produkter. Sen tycker jag att det är så jäkla grymt att vara ”the underdog” och gång på gång motbevisa alla fördomar som finns gällande mat, livsstil och utseende.

Vad finns alltid i din kyl?
– Oatlys kaffemjölk är obligatorisk i vårt hem. Passar lika bra i kaffet som i gröten – ja kort och gott överallt!

Vilket redskap klarar du dig inte utan i köket?
– En riktigt bra kniv. Just nu är min favorit en 15 cm lång skönhet av märket Global. Ligger bra i handen, bra balans och fantastisk skärpa. Alla borde ha en bra kniv.

11117174_662599767178528_2081421838_nVad lagar du när tiden inte räcker till?
– Det är ju så himla enkelt med vegosnabbmat nu för tiden så det brukar bli korv med bröd. Till det ett gäng grymma toppings (picklad rödlök, bostongurka, en bra senap, chilisås, majonnäs mm.) är du alltid redo när tiden inte räcker till.

Ge oss dina mattips!
– När du lagar mat, försök få till olika texturer och hela smakspektrat – jobba med olika råvaror som tar fram sötma, sälta, syra och kombinera med andra råvaror som är krispiga och mjuka. Våga smaka av maten och våga ta ut svängarna.

Se alltid till att ha en bra buljong hemma, gärna en ekologisk sådan!

När du gör färssås, se till att slänga i lite torkad svamp och använd soja istället för salt för att skapa en riktig umamibomb, du kommer att höja din färssås till en helt ny nivå!

16313bigBästa mellisen?
– Det finns få saker som klår en färsk Delicatoboll tillsammans med en kopp kaffe.

Bästa vegoölen?
– Danska bryggeriet Mikkeller har en grym alkoholfri sommaröl, ”Drinkin in the Sun” som slår merparten av alla andra alkoholfria öl.

Testa Gaashuds agaveglaserad svartrot med salvia. Klicka här för recept.

svartrot