I Mattias Kristianssons senaste bok ”Vego – snabbt och enkelt” (Semic förlag) bjuds det på vegansk mat för en hel månad, plus desserter och några festmåltider.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén
4 portioner
Potatisbullar
1 kg kokt potatis
50 g rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
2 msk vetemjöl
salt
vitpeppa
Rökt tofufyllning
200 g rökt tofu, finhackad
1 msk rapsolja
0,5 gul lök, finhackad
1 msk ljus sojasås
Stekt svamp
250 g champinjoner
rapsolja att steka i
salt
svartpeppar
Rårörda lingon
5 dl lingon, frysta går bra
2 dl strösocker
1. Pressa potatisen i en potatispress eller mosa sönder med en gaffel.
2. Använder du smör så smälter du det och blandar ner i potatisen tillsammans med vetemjöl, salt och peppar.
3. Fräs tofun i rapsoljan tills den blir knaprig och får ordentligt med färg.
4. Tillsätt löken och låt fräsa med tills även den får färg. Häll på sojasåsen och rör runt. Låt den koka in. Skrapa över allt på en tallrik och låt svalna.
5. Dela potatismoset i 8 delar. Ta en del och rulla till en boll. Platta ut till en centimetertjock platta.
6. Lägg ca 1 msk tofufyllning i mitten och nyp ihop allt till en boll. Fortsätt med resterande potatismos och tofu.
7. Stek de fyllda potatisbullarna i lite olja eller smör, t ex mjölkfritt. Lägg åt sidan.
8. Stek champinjonerna i olja tills de har släppt sin vätska och fått ordentligt med färg. Salta och peppra.
9. Blanda ihop lingon och strösocker i en skål. Låt stå i 15 minuter.
10. Fördela lite stekt svamp på tallriken. Toppa med två fyllda potatisbullar och rårörda lingon.