
Svenskodlad Vegofärs Original
Svenskodlad Vegofärs är ett rent och smakrikt hantverk och fri från både kött och soja. Produkten har även ett väldigt lågt koldioxidutsläpp på endast 0,87 kg C02 per kg. Helt växtbaserad, baserad på sötlupin, gråärt och åkerböna. Det enda tillsatta är lite raps från svenska åkrar och en gnutta salt.
Använd precis som vanlig färs i grytor, färssåser och långkok.
Fyllda bröd
6 st
6 frallor/småbröd
400 g Svenskodlad färs från Färsodlarna
2 msk neutral olja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackad
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 dl vatten
1 msk röd pesto eller tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
1 tsk chiliflakes
1 dl crème fraîche, t ex soja- eller havrebaserad
1 tsk salt
skivad tomat
skivad ost
- Skär av toppen på bröden och gröp ur inkråmet. Smula sönder med fingrarna. Ställ åt sidan så länge.
- Fräs färsen i oljan så att den får fint med färg och doftar nötigt. Det tar 7-8 minuter.
- Rör ner lök och vitlök. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
- Rör ner resterande ingredienser och låt allt puttra på i 8-10 minuter. Rör runt då och då. Det kommer att bli en tjock färssås.
- Avsluta med att vända ner det smulade inkråmet.
- Fyll frallorna med fyllningen och lägg på locken. Toppa eventuellt med tomat och ost.
- Gratinera i 225 grader i 10-12 minuter. Servera med en god sallad.