Jag älskar när man tillagar auberginer så länge att de blir smältande mjuka i konsistensen. De blir extra smarriga om de toppas med en linsröra med doft av Mellanöstern. Servera med ris.

Annons
24 feb 2021

4 portioner

4 auberginer
4 msk olivolja
2 dl torkade belugalinser
2 gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 ½ tsk spiskummin
1 ½ tsk paprikapulver
½ tsk mald kanel
2 msk tomatpuré
1 msk citronsaft, ca ½ citron
1 dl vatten
2 msk rostade pinjenötter
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Halvera auberginerna och pensla med 2 msk olivolja. Lägg med snittytan upp på en bakplåtspappersklädd plåt. Kör in i ugnen i 20 minuter eller tills de har mjuknat något och fått lite färg.
3. Koka under tiden linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Fräs gul lök och vitlök i resterande 2 msk olivolja tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
5. Blanda ner spiskummin, paprikapulver och kanel. Låt fräsa med i en minut.
6. Rör nu ner linserna tillsammans med tomatpuré, citronsaft och vatten. Mosa linserna med en gaffel eller kör lätt med en stavmixer så att en del av linserna mosas och andra fortfarande är hela.
7. Rör ner pinjenötterna och smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner persiljan.
8. Fördela blandningen över auberginerna och gratinera i ytterligare 20 minuter.