Annons
Cape Ad

Frukosten gör skillnad!

94 % av svenskarna äter frukost. Av dem har 82 % aldrig reflekterat över frukostens klimatpåverkan. Men små förändringar gör stor skillnad!

– Vi ville titta på svenskarnas frukostvanor utifrån samma resonemang som de senaste åren funnits kring kött och klimat. Det visade sig att väldigt få reflekterat kring frågan och det känns därför viktigt att belysa våra morgonvanor i takt med att fler vill göra klimatsmarta matval och prova fler alternativ från växtriket, säger Louise Bergqvist, Brand Manager, Flora.

Flora växtbaserat. Ett veganskt/vegetariskt margarin.

Vid lanseringen av bordsmargarinet Flora 100 % Växtbaserad, gjorde Flora en undersökning för att kartlägga svenskarnas matvanor. Ja, det är främst animalier på frukostbordet, men bara små förändringar gör stor skillnad när det kommer till klimatavtryck.

Flera av de mest populära råvarorna ger upphov till stora koldioxidutsläpp i relation till det allt större utbudet av vegetariska alternativ och det är enkelt att minska sin klimatpåverkan bara genom att t ex välja margarin framför smör, och havredryck framför mjölk, vilket skulle mer än halvera koldioxidutsläppen för dagens första måltid.

Här är ett recept på en supergod smoothiebowl som kanske kan bli en ny start på morgonen? :-)

Gnistrande grön smoothie bowl, 4 skålar

5 dl naturell yoghurt
2 påsar babyspenat à 70 g
2 bananer
1 päron
4 msk mandelsmör eller jordnötssmör

Topping
fikon, skivade
granatäpplekärnor
mango, skivad
blåbär
rostat helt bovete

Mixa ihop samtliga ingredienser till smoothien i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
Häll upp i fyra skålar.
Toppa med frukt och rostat bovete.