Perfekt plockmat som avslut på veckan, tillsammans med ett glas av något trevligt och kallt.

13 Jan 2016

4 portioner

Det här receptet låter kanske simpelt, även om det innefattar festlig fritering. Och ja, den här blomkålen är enkelt att tillaga, men herregud vad gott det är. Perfekt plockmat som avslut på veckan, tillsammans med ett glas av något trevligt och kallt.

Frityrsmet
2 dl vetemjöl
2 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
salt
4 dl kallt kolsyrat vatten

1 blomkålshuvud, ca 800 g
1 liter rapsolja till fritering
1,5 dl sweet chili-sås
0,5 dl vatten
2 fint strimlade salladslökar
1 msk rostade vita sesamfrön

Blanda ihop vetemjöl, rismjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
Vispa ner lite kolsyrat vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter.
Hetta upp oljan till 175 grader i en tjockbottnad kastrull.
Doppa buketterna en och en i frityrsmeten och fritera sedan i omgångar i oljan. De ska mjukna och bli frestande gyllenbruna. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Blanda under tiden sweet chili-sås och vatten i en kastrull. Värm på.
Vid servering lägger du upp den friterade blomkålen på tallrikar och häller över sweet chili-såsen. Toppa med fint strimlade salladslökar och rostade sesamfrön.

Receptet är från Mattias Kristianssons bok Välkommen till Vegoriket.

Relaterade artiklar