Frågan är om inte Oreokakor är det ultimata friterade bakverket. Kakorna doppas i en amerikansk pannkakssmet som förhindrar att kakorna smälter. Kombinationen låter kanske konstig, men smakar som en dröm.

29 okt 2020

Resultatet är en himmelsk förening mellan krispigt, krämigt, salt och sött – och smakar ännu bättre tillsammans med ett glas kall havremjölk.

Recept, text och foto: Annika Goldhammer

Tips!
Ett tips för extra krispigt resultat är att dubbelfritera kakorna. Först i något lägre temperatur, runt 160 grader. Sedan låter du dem rinna av och svalna innan du friterar dem på nytt i cirka 180 grader tills de är gyllenbruna.

Obs!
Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan när du friterar. Släck aldrig med vatten.

ca 14 st

1 paket Oreokakor eller andra chokladkakor
2 ½ dl vetemjöl (ersätt gärna ½ dl av mjölet med majsstärkelse för ännu krispigare resultat)
1 tsk bakpulver
½ msk strösocker
1/3 tsk salt
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
neutral olja till fritering

Till servering
florsocker eller flingsalt

  1. Vispa ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner mjölken i de torra ingredienserna utan att vispa för mycket.
  2. Hetta upp olja i en kastrull, fylld till ungefär hälften, till 180 grader. Om du inte har en termometer kan du kontrollera att den är tillräckligt varm genom att droppa ner lite smet eller göra popcorntricket:
  3. Släng ner en popcornkärna – om den poppar efter några sekunder är temperaturen rätt.
  4. Doppa kakorna i smeten och fritera ett par kakor i taget tills de är gyllenbruna. Fiska upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera kakorna varma men inte skållheta. Pudra över florsocker eller strö över flingsalt.