Resultatet är en himmelsk förening mellan krispigt, krämigt, salt och sött – och smakar ännu bättre tillsammans med ett glas kall havremjölk.
Recept, text och foto: Annika Goldhammer
Tips!
Ett tips för extra krispigt resultat är att dubbelfritera kakorna. Först i något lägre temperatur, runt 160 grader. Sedan låter du dem rinna av och svalna innan du friterar dem på nytt i cirka 180 grader tills de är gyllenbruna.
Obs!
Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan när du friterar. Släck aldrig med vatten.
ca 14 st
1 paket Oreokakor eller andra chokladkakor
2 ½ dl vetemjöl (ersätt gärna ½ dl av mjölet med majsstärkelse för ännu krispigare resultat)
1 tsk bakpulver
½ msk strösocker
1/3 tsk salt
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
neutral olja till fritering
Till servering
florsocker eller flingsalt
- Vispa ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner mjölken i de torra ingredienserna utan att vispa för mycket.
- Hetta upp olja i en kastrull, fylld till ungefär hälften, till 180 grader. Om du inte har en termometer kan du kontrollera att den är tillräckligt varm genom att droppa ner lite smet eller göra popcorntricket:
- Släng ner en popcornkärna – om den poppar efter några sekunder är temperaturen rätt.
- Doppa kakorna i smeten och fritera ett par kakor i taget tills de är gyllenbruna. Fiska upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Servera kakorna varma men inte skållheta. Pudra över florsocker eller strö över flingsalt.