4 portioner
Rabarberkräm
2 rabarberstjälkar, 250 g
1 bit färsk ingefära, 20 g
2,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
2 tsk potatismjöl
Friterade maskrosblommor
2 dl vetemjöl
2 dl lätt- eller folköl
1 tsk bakpulver
1,5 krm salt
0,5 liter solrosolja
20 maskrosblommor
häckvicker eller maskrosblomblad till garnering
Rabarberkräm
Skär bort nedersta biten på rabarbern. Tärna rabarbern och ingefäran fint. Koka ihop vatten, socker och ingefära. Slå lagen över rabarbern. Låt svalna. Låt stå i kylen i minst 12 timmar. Ta upp rabarbern. Blanda lite av lagen med potatismjölet och koka upp resten. Häll i redningen och koka upp under vispning. Dra från värmen när det börjar koka. Låt kallna. Blanda i rabarbern. Ställ kallt.
Friterade maskrosblommor
Vispa ihop mjöl, öl, bakpulver och salt till en smet i en skål. Låt stå i minst 10 minuter.
Värm oljan i en liten kastrull. Oljan är lagom varm om det fräser när du droppar i lite smet.
Doppa maskrosblommorna i smeten och lägg dem i oljan. Ta upp när de är gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper. Servera med krämen. Garnera med häckvicker och maskrosor.
Receptet kommer från kokboken Det vilda köket (Bonnier Fakta) av Rune Kalf-Hansen & Lisen Sundgren.