Det är intressant hur något så simpelt som vetemjöl, kolsyrat vatten, salt och äpple kan anses vara en lyxig dessert. Vad är hemligheten? Jo, så fort man doppar ner något i het olja, täcks det av ett tunt lager äkta guld.

20 aug 2020

De här friterade äppelringarna blir som fluffiga, frasiga munkar. De är dessutom helt veganska om du serverar dem med en soja-, havre-, kokos- eller mandelglass. Yey!

4 portioner  20 min

2 äpplen
1 dl vetemjöl

Frityrsmet
2 dl vetemjöl
0,5tsk bakpulver
1 nypa salt
1,5 dl kallt kolsyrat vatten
2 liter rapsolja att fritera i

Topping
1 dl strösocker
1 tsk mald kanel

Till servering
vaniljglass, t ex ägg- och mjölkfri havre- eller sojaglass
äpple i bitar
kanel

Friterade äppelringar

Kärna ur och skiva äpplena i centimetertjocka skivor. Vänd i vetemjölet.
Vispa ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa sedan ner lite vatten i taget tills du har en slät smet utan klumpar.
Hetta upp oljan till 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
Vänd äppelskivorna i frityrsmeten och ploppa sedan ner dem i oljan. Fritera gyllenbruna, ca 2 minuter på varje sida.
Lyft upp äppelskivorna med en hålslev och vänd dem i en blandning av strösocker och kanel. Servera genast tillsammans med vaniljglass, lite äppelbitar och kanel.

Relaterade artiklar