Här kommer ett gäng nyfriterade, fluffiga munkar fyllda med äppelkompott och vända i kanelsocker. Det här är himmelriket på jorden. Ah så gott!

4 apr 2020

12,5 g jäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
0,75 dl rapsolja
7 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
olja till fritering

Kanelsocker
1 dl strösocker
1 tsk mald kanel

Äppelkompott
800 g mjöliga äpplen
200 g strösocker

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Häll ner vatten och rapsolja och rör runt så att jästen löser sig.
3. Häll ner vetemjöl, strösocker och salt och arbeta ihop allt till en kladdig deg. Knåda den så gott du kan i några minuter.
4. Täck över bunken och låt jäsa i 30 minuter.
5. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut tills den blir ca 1 cm tjock.
6. Ta ut rundlar, ca 8 cm i diameter, med hjälp av ett kakmått eller glas. Lägg munkarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
7. Täck över bakplåtarna och låt jäsa i 1,5 timme.
8. Hetta upp generöst med olja i en kastrull till 170 grader. 2 liter är lagom. Droppa ner några munkar i taget i oljan. Enklast är att lägga dem på hålsleven och sänka ner så slipper du stänka het olja på dig. 
Fritera munkarna i 1-2 minuter på varje sida.
9. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på lite hushållspapper.
10. Blanda kanel och socker på en tallrik. Vänd munkarna i sockret.
11. Fyll en spritspåse med äppelkompotten och spritsa in. Det finns speciella tyllar för att fylla munkar, men en så lång och smal som möjligt är att föredra.

Äppelkompott
1. Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösockret.
2. Häll ner en liten skvätt vatten i kastrullen och sätt den på plattan. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör om då och då tills äpplena har kokat sönder helt.
3. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Låt svalna.