Friterad tofu med jordnötssås – Teahu thxd

Friterad tofu serverad med ett sallatsblad och sötsur jordnötssås är en fräsch och god förrätt. Torka inte tofun innan du tillagar den, det är viktigt att den är lite blöt för att mjölet ska fastna runt om.

Thai på 30 minuter

Thai på 30 minuter (Bonnier Fakta) är full av Wichudaporn Chaiyasaengs thailändska matminnen. Den har en del vegetarisk mat och resten kan du oftast enkelt vegofiera. En bok för dig som älskar thailändskt och vill få till autentiska smaker även när du inte har så mycket tid.

Friterad tofu med jordnötssås

4 portioner

400 g tofu, extra hård
1⁄2 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
1 krm nymald vitpeppar
1 krm salt
5 dl frityrolja

Jordnötssås
3 msk ättiksprit, 12 %
1 1⁄2 dl vatten
2 msk finriven morot
1 msk majsstärkelse
4 msk strösocker
1 tsk salt
1⁄2 dl torrostade jordnötter, grovhackade

Servering
kruksallat

1. Gör jordnötssåsen. Blanda alla ingredienser förutom jordnötterna i en kastrull och sjud ett par minuter tills såsen är lite simmig. Blanda i jordnötterna och ställ åt sidan.
2. Skär tofun i kuber, ca 4 x 2 cm, och lägg i en stor skål.
3. Tillsätt vetemjöl, majsstärkelse, vitpeppar och salt. Blanda om med rena händer så att mjölblandningen täcker alla sidor på tofubitarna.
4. Hetta upp oljan i en wokpanna till 180 grader.
5. Lägg i några tofubitar åt gången och rör så att de inte fastnar i varandra.
6. Fritera i 8–10 minuter, eller tills bitarna är gyllenbruna.
7. Plocka upp tofun och låt den rinna av på ett fat klätt med dubbelt hushållspapper.
8. Servera med sallatsblad och jordnötssåsen.