Friterad ostronskivling på asiatisk bönröra

Det här är ett superenkelt sätt att tillaga ostronskivling på. Underbart krispiga på en bädd av en bönröra med smak av soja, sesamolja, vitlök och ingefära.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Pst... Furikake är egentligen en mix av torkad fisk, sesamfrön m.m. Renée Voltaire har en helt vegansk furikakemix som är god att strö över risrätter och grönsaker.

Friterad ostronskivling på asiatisk bönröra

4 portioner

300 g ostronskivling
1 dl ljus sojasås
ca 2 dl vetemjöl
olja att steka/fritera i

Asiatisk bönröra
2 förpackningar vita bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven färsk ingefära
1 msk ljus sojasås
2 tsk sesamolja
1 msk sriracha
ca 1⁄2 dl vatten
salt

Servering
2 salladslökar, tunt skivade
furikakeblandning, kan uteslutas

1. Riv sönder svampen i remsor. Blanda med sojasås i en skål och låt stå i 30 minuter. Rör runt då och då.
2. Häll bort överflödig vätska från svampskålen.
3. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna eller kastrull.
4. Vänd svampen i vetemjöl och droppa sedan ner i oljan. Fritera gyllene och frasig. Låt rinna av på hushållspapper.
5. Skölj bönorna och mixa till en krämig puré tillsammans med övriga ingredienser. Du kan använda stavmixer, blender eller matberedare. Tillsätt mer vatten om du tycker att röran blir för tjock. Smaka av med salt.
6. Bred ut bönröran på ett fat. Toppa med svampen och strö över salladslök och furikake.