Det är helt enkelt uppkryddat potatismos som paneras och friteras – ja, ni hör ju! Här kan man välja smak efter mat, men ett klassiskt alternativ är givetvis örter och bara helt lite vitlök. 

23 okt 2019

12–15 stycken

250 g kallt, fast potatismos
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad persilja
1 liten vitlöksklyfta
salt och peppar
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl valfri mjölk
1 krm salt
2,5 dl pankoströbröd
1 l olja till fritering

1. Rör potatismoset smidigt.
2. Tillsätt örterna, riv ner vitlöksklyftan och smaka av med salt och peppar. Forma köttbullestora bollar av moset.
3. Vispa ihop mjöl, mjölk och salt till en slät smet. Lägg pankon på ett fat. Hetta upp oljan till 165 grader.
4. Doppa potatismosbollarna i mjölsmeten, rulla runt dem noggrant och se till att de verkligen blir täckta av smeten. Rulla dem sedan i pankoströbrödet, även här är det noga att täcka dem helt. Finns det ett hål i paneringen så kommer potatismoset att läcka ut i oljan under friteringen.
5. Fritera de välpanerade bollarna några åt gången tills de är gyllenbruna.
6. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta och servera omgående.

 

Amanda och Evelines tredje kokbok Junk Food Vego (Kakao förlag) flörtar med skräpmat, men gör det på sitt sätt. Svenska smaker, hälsosammare och avskalat.