Kålrot är en rotfrukt vi äter alldeles för sällan, men här kommer den i form av frasiga plättar som är löjligt goda. Jag älskar att servera dem som latkes med crème fraîche och äppelmos eftersom det balanserar upp pepprigheten i kålroten.



Annons
11 dec 2020

8 portioner på ett julbord

500 g mjölig potatis
500 g kålrot
1 gul lök
1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk mald ingefära
1 tsk svarta senapsfrön
svartpeppar
rapsolja att steka i

Tillbehör
crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly iFraiche
äppelmos

1. Skala potatis och kålrot och riv grovt på ett rivjärn. Riv även löken grovt.
2. Pressa ut så mycket vätska du kan ur den rivna potatisen och löken. Enklast är att lägga allt i en ren kökshandduk, vrida ihop och pressa så mycket du kan. Lägg sedan ner i en skål.
3. Blanda ner mjölk, vetemjöl, salt, bakpulver, ingefära, senapsfrön och svartpeppar.
4. Hetta upp ett 1 cm djupt lager med rapsolja i en stekpanna.
5. Forma under tiden potatisblandningen till golfbollsstora bollar.
6. Lägg ner några bollar i taget i den heta oljan. Platta till något och låt ”fritera” tills de fått fint med färg. Vänd på dem och låt steka klart på andra sidan.
7. Lyft upp dina plättar och låt rinna av på hushållspapper. Salta eventuellt mer.
8. Servera med crème fraîche och äppelmos.