Frasig samosarulle

Tänk dig en blandning av indiska samosas och en frasig filodegsrulle. Här är resultatet! Så gott!

Jag älskar indiska samosas… älskar! Samosas är som piroger fyllda med en kryddig potatisfyllning som sedan friteras frasiga. Du hittar de alltid på indiska restauranger och de är förödande goda. Jag älskar själva fyllningen och har använt den på flera sätt, men att rulla in den i filodeg på det här sättet var första gången. Superenkelt och riktigt mumsigt.

Samosa

Samosas kommer från norra delarna av Indien men kan idag avnjutas över hela landet. De ser lite olika ut beroende på var i Indien du är, men originalet är som en pyramidformad liten pirog fylld med potatis och ärtor.

Annat som samosa

Du kan använda den kryddiga potatisfyllningen på många sätt. Varför inte göra genvägen med tortillabröd och få en variant som liknar quesadillas… fast som samosa!?
Recept här.

Filodeg

All filodeg är vegansk, den består av endast vetemjöl och vatten. Det är tunna degark som ger fantastiska frasiga bakverk.

Recept: Frasig samosarulle

4 portioner

600 g potatis, kokt
1 msk riven färsk ingefära
3 dl gröna ärtor
1 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk malen gurkmeja
1 tsk garam masala
1-2 tsk salt

6 ark filodeg
vatten att pensla med
olja att pensla med

  1. Mosa sönder potatisen med händerna eller en gaffel.
  2. Blanda ner kryddor och ärtor. Blanda väl.
  3. Lägg ut tre ark filodeg på varandra. Pensla ena långsidan med vatten. Sprid ut hälften av potatisfyllningen längs andra långsidan. Rulla ihop. Lägg på en plåt och upprepa sedan med resterande fyllning och deg.
  4. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Rullen ska få fint med färg.
  5. Ta ut och skär i lagom stora bitar.