Den här franska soppan är inte som någon annan soppa du har smakat, tro oss. Den tar förbaskat lång tid att göra, men det är hemligheten.

14 Nov 2018

El Gran Botánico Cava EKO
89:- (#75372)

El Gran Botánico Cava är en underbart frisk och smakrik Cava med en klassisk doft av päron, gröna äpplen och grillat bröd. Smaken är torr med inslag av citronskal, mogna gröna äpplen och gråpäron. Moussen är fyllig och frisk och ger cavan en fräsch avslutning.

– Samarbete med Sigva –


4 portioner

700 g gul lök, fint skivad
3 msk smör, t ex mjölkfritt
1 tsk salt
½ tsk strösocker
3 msk vetemjöl
2 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vitt vin

Fräs löken i smöret under lock på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
Ta bort locket, höj värmen något och rör ner salt och strösocker. Fortsätt att fräsa löken under omrörning i 30-40 minuter. Den ska bli riktigt mörk i färgen.
Strö över mjölet och blanda runt. Rör ner buljongen och vin. 
Lägg locket på glänt och låt soppan sjuda i 30 minuter eller mer. Smaka av med salt.

Om du vill gratinera soppan häller du upp den i skålar. Lägg sedan ner en eller flera skivor surdegsbröd eller baguette och toppa med riven eller hyvlad ost. Gratinera i 250 grader tills osten har smält och fått fint med färg.