Julia Childs franska löksoppa – Soupe a l’oignon (vegetarisk)

Den här franska soppan är inte som någon annan soppa du har smakat, tro oss. Den tar förbaskat lång tid att göra, men det är hemligheten.

Den här löksoppan är legendarisk. Den blev legendarisk redan när den publicerades i Julia Childs första bok och följde henne genom karriären. Det var också den sista måltiden hon åt.

Julias sista måltid – fransk löksoppa

Julias sista måltid blev varken anka eller Pommes Anna. Inte ens en Malakoff. Julia blev allt sjukare efter en knäoperationer. Infektioner, njursvikt och stroke följde varandra. Hennes assistent Stephanie Hersh brukade låta Julia få sitta i köket och hacka lök, då brukade hon skina upp lite extra, men snart orkade hon inte ens det. Den 11 augusti 2004 gjorde Stephanie löksoppan från Julias första bok eftersom hon visste att hon älskade den så. De åt soppan tillsammans på kvällen. Dagen efter ringde Julias doktor och sa att hon hade fått ytterligare en infektion och var tvungen att åka in på sjukhuset igen. Julia frågade om hon skulle bli bättre, men doktorn svarade kort “Nej”. Julia tackade nej till behandlingen. Stephanie bäddade ner Julia i sängen och hon vaknade aldrig igen. Tidigt den 13 augusti, två dagar innan sin 92 födelsedag, dog Julia Child.

julia child

Julia Child

Julia Child blev en megakändis när
hennes matlagningsprogram, The French
Chef, hade premiär den
11 februari 1963, en succé som ingen
tidigare sett och som banade vägen
för alla kommande tv-kockar. Hon var
charmig, kunnig och visade hur fransk
mat skulle göras från grunden, samtidigt
som hon var lite flamsig, tappade saker,
misslyckades ibland, skrattade högt och
bad aldrig om ursäkt för något.
Hon avslutade alltid programmet med
ett vänligt ”Bon appétit”. År 1965 vann
programmet en Emmy.

julia child

Julia på HBO Max

På HBO Max har de nu serien Julia där man får följa Julias liv och karriär. Riktigt mysig serie. Du kan även kolla in filmen Julie & Julia som också följer Julias liv på ett sätt. Den är med Meryl Streep och Amy Adams.

Det goda franska köket

”Mastering the Art of French Cooking”
tog över 10 år att framställa och var en
maffig pjäs på 732 sidor som refuserades
av alla bokförlag. Det vill säga ända
tills Judith Jones på Knopf fick den i sina
händer. Efter mycket tjat från Judiths
håll gav förlaget med sig och succén var
ett faktum. Boken sålde mer än någon
annan kokbok, ett rekord som slogs
först 25 år senare av en annan legend –
Martha Stewart. 1970 kom uppföljaren.

Recept: Julia Childs franska löksoppa – Soupe a l’oignon

4 portioner

700 g gul lök, fint skivad
3 msk smör, t ex mjölkfritt
1 tsk salt
½ tsk strösocker
3 msk vetemjöl
2 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vitt vin

  1. Fräs löken i smöret under lock på medelhög värme i 15 minuter. Rör om då och då.
  2. Ta bort locket, höj värmen något och rör ner salt och strösocker. Fortsätt att fräsa löken under omrörning i 30-40 minuter. Den ska bli riktigt mörk i färgen.
  3. Strö över mjölet och blanda runt. Rör ner buljongen och vin. Lägg locket på glänt och låt soppan sjuda i 30 minuter eller mer. Smaka av med salt.
  4. Om du vill gratinera soppan häller du upp den i skålar. Lägg sedan ner en eller flera skivor surdegsbröd eller baguette och toppa med riven eller hyvlad ost.
  5. Gratinera i 250 grader tills osten har smält och fått fint med färg.