Syrlig, söt och strålande gul. Varje respektabelt pâtisserie i Frankrike måste ha en smältande god citronpaj. Gör den extra oemotståndlig och toppa med vispad grädde.

8 okt 2020

10 bitar

Söt pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk vatten

Citronkräm
4 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
4 citroner, rivet skal och saft
florsocker till pudring

Söt pajdeg
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Mixa ihop vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke.
3. Avsluta med vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med den. Pricka med en gaffel och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
4. Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter eller tills det har blivit härligt gyllenbrunt.

Citronkräm
1. Blanda ihop strösocker, majsstärkelse, vetemjöl och vaniljsocker i en kastrull. Rör ner grädde, rivet citronskal och citronsaft. Koka upp under ständig omrörning och låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar.
2. Häll ner citronkrämen i pajskalet och låt svalna helt i kylskåpet.
3. Pudra med florsocker. Servera eventuellt med vispad grädde, t ex havre- eller sojabaserad.

Relaterade artiklar