Fransk äppelkaka med smultäcke

Här kommer en äppelkaka fylld med just äpplen. Som en saftig fransk äppelkaka med ett krispigt täcke.

Äppelkaka är något som är svårt att tröttna på. De är oftast superenkla att göra, inte minst den här där äpplena vänds ner i smeten och bakas. För att maxa den ordentligt toppas den med ett smuligt täcke. En underbar kaka som självklart blir så god som dina äpplen är. Vi har även tips på växtbaserad vaniljsås för du som vill ha det.

äppelkaka

Godaste äppelkakan

Det finns så många olika äppelkakor och vilken som är godast är ju upp till dig. Jag växte upp med skånsk äppelkaka gjort på ströbröd eller gårdagens kavring, vi har en fransk äppelkaka här och en äppelpaj du bara måste testa här.

äppelkaka

Saftig äppelkaka

Jag tycker att själva hemligheten till en saftig äppelkaka är att ha äpplena i själva smeten som här. I vissa recept lägger man bara äpplen på toppen, men den här kakan är verkligen maxad med äpplen som vänds ner i smeten och sedan bakas.

äppelkaka

Vaniljsås

Du kan självklart göra din egen vaniljsås helt själv, här är ett recept med äkta vaniljstång. Men ofta har man inte tid med det och då älskar jag vaniljsåsen från Oatly. Vegansk, havrebaserad och du vispar upp den till en fluffig dröm att skopa över din äppelkaka.

Fransk äppelkaka med smultäcke

6-8 bitar

800 g äpplen, skalade, urkärnade
50 g smör + extra till formen, t ex mjölkfritt
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 ½ dl äppelmos
2 dl strösocker
1 ½ dl yoghurt eller crème fraîche, t ex soja- eller havrebaserad
½ dl rapsolja

Smultopping
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
¾ dl farinsocker eller ljust muscovadosocker
1 tsk mald kanel
en nypa salt
150 g smör, t ex mjölkfritt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form, 22-24 cm i diameter.
3. Skär äpplena i tunna klyftor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äppleklyftorna tills de har mjuknat och blivit lätt transparenta. Häll över på en tallrik och låt svalna något.
4. Blanda ihop vetemjöl, kanel, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
5. Rör i en annan skål ihop äppelmos, strösocker, yoghurt eller crème fraîche och rapsolja.
6. Rör nu ner de våta ingredienser i en torra. Blanda väl. Vänd avslutningsvis ner äpplena. Skrapa ner blandningen i den förberedda formen.
7. Blanda vetemjöl, havregryn, socker, kanel och salt till toppingen i en skål.
8. Tärna smöret och häll ner i mjölblandningen. Nyp ihop till en gryning blandning.
9. Fördela smulblandningen över äppelmixen och grädda sedan allt i 1 ½ timme. Ta ut och låt svalna något. Servera sedan med vaniljsås eller vaniljglass.