Annons
Cape Ad

Framtidens lunch är vegansk

”Framtidens lunch är gjord på svenska råvaror med ekologiska, närodlade grönsaker och laboratorieproducerat vegankött. Den lagas av en robot, beställs via en app och levereras av en annan robot. Lunchen äts vid skrivbordet och får dig att stressa ner.”

Fazer lanserar i veckan Lunchrapporten 2017 som är en trendrapport med undersökningar om lunchen. Här är lite utdrag ur rapporten som kan vara kul att läsa. :)

Att äta vegetariskt och ekologiskt till lunch är inte längre något unikt utan har gått från att vara ett hipsterfenomen till att betraktas som vardagsmat. Fler och fler producenter och kök ställer om från att skapa recept med köttet som utgångspunkt till att använda grönsaken som huvudingrediens. Det beror till viss del på ekonomiska faktorer men framförallt på en insikt om att vi måste minska vår köttkonsumtion och öka vårt intag av grönsaker för att vi och vår värld ska må bra. Idag äter vi vegetariskt i hela landet, från SoFo till Sundsvall. Men hur ser morgondagen ut när vi vant oss vid att det är grönsaken som är grundsaken?

Grönsaken är den nya styckdetaljen
För några år sedan, när köttrenden var som starkast, blev vi bekanta med helt nya styckdetaljer och för lekmannen okända delar av köttet analyserades i detalj. Nu verkar det som att vi går en liknande väg till mötes för grönsaker. För om det är skillnad på olika delar av djuret så är det också skillnad på olika delar av grönsaken och en grönsak kan ha olika kvaliteter under olika tillväxtfaser. Är framtidens t-bone steak en t-bean steak?

Nya proteiner på lunchtallriken
Livsmedelsföretaget Impossible foods lanserade med buller och bång en vegetarisk hamburgare som blöder och smakar kött. Den omöjliga burgaren är idag en del i den rådande trenden att imitera kött genom grönsaker. Vi kommer läsa om både baconsmakande sjögräs och svampar samtidigt som pulled havre kanske konkurrerar ut pulled pork. Men egentligen är detta bara ett smakprov på framtiden, för varför ska vi låtsas göra kött när vi egentligen öppnat dörren till en helt ny värld av proteiner och matupplevelser? I framtiden kommer vi få smaka på, för de flesta, helt okända texturer och smaker. Vi måste bara släppa taget om köttet som måttstock och våga tänka fritt!

Nästan var fjärde person (23%) i åldersgruppen 18-34  uppger att de oftast äter vegetariskt till lunch medan färre än var tionde över 55 år (8%) svarar samma sak.

Vegetariska trendingredienser
Grönkål
Gurkmeja
Sjögräs
Jackfruit
Aktivt kol gemensamt?

Fazers Grönsaksakademi
Som ett led i Fazers strävan att utveckla nya sätt att tillaga och använda grönsaker kommer Fazer under 2017 starta en Grönsaksakademi. I Grönsaksakademin ingår förutom Fazers gastronomiska chef Juanita Conway även medlemmar från Fazer Culinary Professionals. Syftet med akademin är att hitta nya råvaror, tillagningssätt och kryddningar för att sedan sprida kunskap och inspiration internt. Resultatet av akademins arbete kommer synas och serveras på Fazers restauranger i hela landet.