De här frallorna blev en favorit redan första gången som jag bakade dem. De är inga frukostfrallor utan passar bättre på till exempel en buffé, med sin härliga kombination av citron, timjan och lite knaprig polenta. Sätt degen på morgonen och grädda precis före kvällens middag.

9 jan 2020

10 frallor • jästid 8–10 timmar

300 g kallt vatten
0,5 tsk torrjäst
1 citron, finrivet skal
10 g färsk timjan
1,5 tsk salt
50 g polenta
400 g vetemjöl special

1. Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det.
2. Väg alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
3. Knåda degen i en degblandare/assistent i 5 minuter på lägsta hastigheten. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.
4. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat underlag, och dela den i 10 bitar som väger cirka 80 g styck. Rulla bitarna till runda bullar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Mjöla dem lätt med vetemjöl.
5. Lägg en handduk ovanpå och täck med plastfolie eller en stor plastpåse. Jäs frallorna i rumstemperatur i 8–10 timmar.
6. Värm ugnen till 230–250 °C, varmluft. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12 minuter.

 

Från boken Långjäst & Lättlagat (Tukan Förlag) av Maria Blohm.

Relaterade artiklar