Annons
Cape Ad

Företaget där vego är norm!

På Helhetshälsa fokuserar man inte bara på rena tillskott utan onödiga tillsatser, här råder det även vegonorm. Varje lunch äts tillsammans och varje dag lagas det ny vegetarisk mat på plats. Här lever man som man lär och man tummar inte på sina värderingar.

I samarbete med Helhetshälsa

På Helhetshälsa fokuserar man inte bara på rena tillskott utan onödiga tillsatser, här råder det även vegonorm. Varje lunch äts tillsammans och varje dag lagas det ny vegetarisk mat på plats. Här lever man som man lär och man tummar inte på sina värderingar.

Text: Mattias Kristiansson Foto: Camilla Lindqvist

Helhetshälsa

Helhetshälsa är ett familjeföretag som producerar rena kosttillskott utan onödiga tillsatser. Allt blandas och förpackas i svenska Borghamn. Läs mer om företaget och deras produkter på helhetshalsa.se.

Kvalitetsansvarige Sabina Mansfield och vd:n Tryggve Bladh.

Gör vitamintestet!

På helhetshalsa.se kan du göra ett vitamintest för att se vilka tillskott du kan behöva. Det är inga definitiva svar utan mer en vägledning baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer.

Havreprotein

Helhetshälsas havreprotein görs på svenskodlad havre som förädlats i Östergötland. Det innehåller alla essentiella aminosyror och går bra att använda i både bakning och matlagning.

Det blir bara mer och mer pittoreskt ju närmare vi kommer Borghamn, en liten ort mysigt belägen vid Vättern. Träd i blom, lysande gula rapsfält och berusande blomdoft. Vi kliver ur bilen och möts av ett vackert gammal trähus som en gång var en Konsum-butik, men som nu är själva hjärtat i Helhetshälsas verksamhet. Vi slår oss ner i trädgården, vid de bord som dagligen används för den gemensamma vegetariska lunchen, för att prata lite med vd:n Tryggve Bladh och kvalitetsansvarige Sabina Mansfield.

Helhetshälsa är ett familjeföretag som grundades redan i början av 90-talet. Drivkraften var att skapa vegetabiliska kosttillskott som ett komplement till en vegetarisk kost. Målet var också att göra så rena produkter som möjligt, utan onödiga tillsatser. Det har man fortsatt med utan att egentligen bry sig om trender. Man kör helt enkelt sitt eget race.

– När företaget startades så fanns det ingen som hade nischen med ett vegetabiliskt sortiment. Det fanns till exempel enbart animaliska kapslar. Men sakta har utvecklingen gått framåt.

Och framåt har det verkligen gått. Lite trögare i början, men de har också sett att ju starkare vegotrenden blir, desto fler hittar till Helhetshälsa. Men vad menas egentligen med ”rena” kosttillskott?
– Vi använder inte tillsatser som många andra använder sig av. Det kan vara flytmedel som gör att det blir lättare för maskinerna att fylla kapslarna. I stället väljer vi att ta lite längre tid på oss, då flytmedel är onödiga och dessutom en belastning för kroppen. Många tillskott innehåller även utfyllnadspulver, men väljer du en C-vitaminkapsel från oss så får du rent C-vitamin.

På tal om kapslar så kör man uteslutande med det på Helhetshälsa för att slippa bindningsmedel, som man annars använder för att kunna göra hårdare tabletter. När vi sitter och pratar om allt det här så slås man av att vi faktiskt sitter i en trädgård med blommande träd och en nyfiken katt som stryker längs den gula trävillan. Det här är inget gigantiskt företag i någon opersonlig stålbyggnad utan det är en väldigt familjär känsla.
– Vi känner oss inte stressade över att behöva växa snabbt. För oss är det viktigare att behålla produktionen här och hålla kvaliteten så hög det bara går. Eftersom vi blandar till och kapslar alla tillskott själva på plats så har vi också full koll på allt. Vi får certifikat på varje råvara, kan testa effekten direkt på plats och har full kontroll över hela produktionskedjan.

Vilka kosttillskott tycker ni att man ska ta?

– Ta de tillskott du behöver. Det fyller ingen funktion att bara stoppa i sig tillskott om du inte har en brist eller behov av det. En bra grund är en multiprodukt (Helhetshälsa har allt från Dunderpulver och VegoOptimal till MammaOptimal och HelaBen). Du kan även göra vitamintestet på helhetshalsa.se för att få tips baserat på kost och livsstil.

Men nu till maten! För på Helhetshälsa lever man som man lär. Här har man en vegetarisk policy, så inga skinkmackor är välkomna här. Det står faktiskt i anställningskontraktet att man kommer att ingå i ett vegetariskt matlag.
– Varje vecka är någon ansvarig för inköp och att laga lunch. Vi lagar mycket av maten från grunden eftersom vi vill veta vad som finns i maten vi äter. Vi försöker även köpa så mycket ekologiskt det går och undviker halvfabrikat. Vi vill inspirera våra anställda till bättre vanor helt enkelt.

Ja, på Helhetshälsa är de anställda viktiga. Man fokuserar på bra mat, ingen övertid och försöker hitta en god balans så att alla ska må bra. Är det något man behöver hjälp med, om det så är ryggsmärta eller något annat, så får man hjälp med det.
– Det är är som mycket annat en viktig del av våra värderingar. Vill man verkligen vara källkritisk mot företag tycker vi att man ska läsa företagens ”om oss”-text. Den säger jättemycket. Läs ingredienslistor, absolut, men glöm inte att faktiskt ta reda på företagets värderingar också.