Fördelarna med en vegetarisk kost

Vego-vågen sprider sig över landet och allt fler upptäcker fördelarna med att äta vegetariskt. Förutom de många miljömässiga fördelarna är vegetarisk kost nyttig för hälsan.

Fördelarna med en vegetarisk kost

Vego-vågen sprider sig över landet och allt fler upptäcker fördelarna med att äta vegetariskt. Förutom de många miljömässiga fördelarna är vegetarisk kost nyttig för hälsan. Till skillnad från vissa seglivade myter går det utmärkt att få i sig komplett näring från vegetarisk mat, förutsatt att man äter med variation och är medveten om matens innehåll. Dessutom kan i princip alla maträtter göras med vegetariska alternativ, från våra goda pizzor, som vi uppskattar så mycket, till pastarätter, soppor och mycket mer. Här tittar vi närmare på några av de många fördelarna som finns med en vegetarisk kost.

En vegetarisk kost gör att du lever längre

Fenomenet ”clean eating” är ingen modefluga. Genom att äta ren, naturlig mat minskar du ansamlingen av gifter och slaggämnen i kroppen vilket ger kroppen förutsättningar till ett långt och hälsosamt liv. Här passar en vegetarisk kosthållning extra bra, då den per automatik utesluter många av de onyttiga ämnen som korv och andra kötträtter för med sig. I synnerhet sådana som har behandlats och processats under tillverkningen, de bör man undvika till varje pris om man vill leva länge, oavsett om man är vegetarian eller inte. Ät frukt och grönt utan tillsatser, så lever du längre.

Ett friskare hjärta med mindre kolesterol

Kolesterol är ett skadligt ämne som man endast bör konsumera i begränsade mängder. Det förekommer dessutom uteslutande i produkter från djurriket, vilket gör att vegetarisk kost per automatik är helt kolesterolfri. Om man har blivit meddelad av läkaren att man bör sänka sitt kolesterolintag är alltså en vegokost ytterst intressant. Med en vegetarisk kost kan du äta hur mycket du vill utan att behöva oroa dig för kolesterolnivåerna i blodomloppet.

Enklare att inte gå upp i vikt

Övervikt är ett av nutidens största hälsoproblem och något som ligger bakom åkommor som hjärtsjukdomar, stroke och högt blodtryck. Att undvika en ohälsosam övervikt är viktigt för alla människor, och forskningen har visat att detta är enklare för vegetarianer. Anledningen är att dessa tenderar att göra mer medvetna kostval. Man väljer gärna nyttigare alternativ och det finns massor att välja mellan. Det har visat sig att vegetarianer väljer sina ingredienser baserat på dess innehåll och hälsofördelar, snarare än många köttätare som äter baserat på dagens humör. Den som vill gå ner några kilo bör absolut överväga att gå över till en vegetarisk kosthållning, det gör processen både enklare och nyttigare.

Vegetarisk mat ger bättre hy och mer fibrer

Är du mån om ditt utseende och att ha en frisk och hälsosam hy? Då bör du definitivt titta närmare på vegetarisk mat. Frukt och grönsaker innehåller mängder av de vitaminer, mineraler och framför allt antioxidanter som borgar för en hy med vacker lyster. Kombinera detta med mycket vatten under dagen, så håller du rynkorna borta under lång tid framöver. Att få i sig mycket fibrer är viktigt för en bra matsmältning, och frukt och grönt är fullproppade med nyttiga fibrer. De hjälper din ämnesomsättning och gör gott för både magen och tarmarna, vilket många säger är grunden till ett allmänt välbefinnande.