I Frankrike serverar man "Kungarnas kaka" på trettondagen, en vacker smördegsuppenbarelse fylld med mandelkräm.

5 jan 2016

Trettondagen är en kristen högtid som innebär ledig dag för oss här i Sverige, men kanske inte så mycket till firande. Annat är det i Frankrike. Där har man inte ledigt, men man firar gärna med Kungarnas kaka – galette des rois. En superenkel kaka som består av smördeg (färdigköpt) och en söt mandelkräm till fyllning.  Så här enkelt gör du den:

Galette des rois, 8 bitar

2,5 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk rom, kan uteslutas
2 msk grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk majsstärkelse
några droppar bittermandelarom
2 paket utkavlad smördeg

Sätt ugnen på 200 grader.

Släng ner mandelmjöl, strösocker, salt, smör, eventuellt rom, grädde, majsstärkelse och några droppar bittermandelarom i en matberedare och mixa till en slät kräm. Du kan även gosa ihop allt med en gaffel.

1

Lägg ut ett ark kavlad smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg en tallrik eller liknande över degen och skär runt till en perfekt cirkel.

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bred ut fyllningen över smördegen, men spara några centimeter ut till kanten. Pensla kanten med vatten.

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skär ut en likadan perfekt rundel av det andra smördegsarket. Lägg över fyllningen och tryck till runt kanten.

4

 

 

 

 

 

 

 

För att göra en fin kant runt kakan kan du antingen trycka ett mönster med en gaffel. Eller så pressar du in baksidan av en kniv 1-2 cm in i kakan så att det blir ett vackert vågmönster.

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skär ett vackert mönster ovanpå kakan med hjälp av en kniv. Pensla med vatten.
Grädda kakan i 25-30 minuter eller tills den är kungligt gyllenbrun.

galette2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Låt svalna något innan du skär upp skönheten och serverar.