Här är en rätt som vi aldrig tröttnar på. Frasiga filodegsrullar med krämig jordnötspasta. Perfekt sätt att avsluta veckan på.

30 okt 2016

Filodegsrullar

500 g sojafärs
25 g shiitakesvamp, finhackad
2 schalottenlökar
, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 färsk röd chili
, finhackad
2 msk riven färsk ingefära
1 ½ msk ljus soja
1 ½ msk mörk soja
1 ½ msk ketjap manis (söt sojasås), kan uteslutas
1 msk sweet chilisås
salt
svartpeppar
1 paket filodeg
rapsolja
svarta sesamfrön

Jordnötssås
1,5 dl jordnötssmör
½ dl ljus soja
¾ dl varmt vatten
2 msk riven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk sesamolja
4 msk agavesirap

Till servering
en förpackning risnudlar eller fullkornsnudlar
en klyfta rödkål
2 msk sesamfrön

Filodegsrullar

Fräs färs, shiitake, lök, chili och ingefära i lite olja tills allt får lite färg. Blanda ner sojasås, ketjap manis och sweet chili sås. Låt fräsa med i någon minut och krydda sedan med salt och peppar. Häll över i en skål och låt svalna helt.
Ta ut ett ark. Vira in resten av degen i en fuktig handduk så att den inte torkar. Dela arket på längden i två delar. Arbeta med en halva i taget. Pensla olja runt alla kanterna på filodegen. Lägg 1-2 msk fyllningen i ena änden av arket och börja rulla. När du har kommit halvvägs viker du in sidorna på rullen och fortsätter sedan att rulla. Lägg rullarna en plåt och täck över med en handduk innan du fortsätter med nästa.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla rullarna med olja och strö över svarta sesamfrön. Grädda i ca 20 minuter, eller mer, tills de är vackert gyllenbruna.

Jordnötssås
Mixa ihop allt med en stavmixer.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Strimla rödkålen fint. Blanda nudlar och kål med jordnötssås. Strö över sesamfrön. Servera tillsammans med filodegsrullarna.