Jag har alltid varit ett fan av Pia Qvarnström som nu driver Bärta. Pia hade för flera år sedan en foodtruck som hette ”Mögel” där hon sålde en burgare med fermenterade ärtor, cashewyoghurt, syrad rödkålssallad och groddar i ett surdegsbröd. Jag var besatt och har sedan storögt följt Pias resa med Bärta, från start till att nu finnas i över 500 butiker i Sverige.
Här kommer en enklare variant med en snabbpicklad rödkålssallad. Cashewyoghurt tar ett dygn att få till men är så himla gott att du bara måste testa helt enkelt.

Bärta Burgare Umami
Bärtas burgare är som namnet antyder full av umami. Den görs på svenska ekologiska hela ärtor som först groddas och sedan fermentera för att ge en fyllig smak och perfekt tuggmotstånd. Bara att steka och den är klar att ätas!

Bärta alspånsrökt
Det här är genuint bland det godaste jag vet. Det är rökt Bärta som påminner lite om rökt lax eller skinka i smaken, men ändå helt unikt och framförallt beroendeframkallande. Jag gillar att ha den i sallader, den är magisk till potatissallad, men du kan även skiva den i tunna skivor, grilla och lägga på burgaren.
Recept: Fermenterad superburgare
4 st
rapsolja att pensla med
4 Bärta Burgare Umami
4 hamburgerbröd
3 persikor, i klyftor
cashewyoghurt, se recept
picklad rödkålssallad, se recept
valfria groddar
1. Pensla Bärta Burgare Umami med olja och grilla de sedan så att de får fint med färg på båda sidor.
2. Grilla även hamburgerbröden och persikorna gyllene.
3. Fyll hamburgerbröden med cashewyoghurt, persikor, cashewyoghurt, picklad rödkålssallad och valfria groddar.
Cashewyoghurt (4 dl)
2 dl naturella cashewnötter
2 dl vatten
en nypa salt
1 probiotikakapsel
1. Blötlägg cashewnötterna i minst 6 timmar, gärna över natten.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna väl.
3. Häll ner nötterna tillsammans med 1 dl vatten i en blender. Mal sönder nötterna så fint det går.
4. Häll nu ner den resterande decilitern vatten, lite i taget, och fortsätt mixa tills du har en slät yoghurt.
5. Avsluta med att hälla salt och innehållet i en probiotikakapsel. Mixa i några sekunder.
6. Häll över i en skål och plasta in. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Smaka av så att den har fått rätt syrlighet.
Snabbpicklad rödkålssallad
250 g rödkål, tunt strimlad
1 rödbeta, fint riven
1 msk riven färsk ingefära
2 citroner saften
1 tsk salt
- Blanda rödkål, rödbeta och ingefära i en skål.
- Massera allt med händerna i en minut tills kålen mjuknar. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.