29 Dec 2015

Matoraklet, skribenten och kokboksförfattaren Lisa Förare Winbladh har skurit ner stort på animalier och blivit vad hon kallar ”fegan”.

Slutsatser efter veganveckan? Blev du förälskad?
– Jag beslöt mig för att bli fegan, det vill säga bara äta animaliska produkter när det är tillräckligt gott eller om det blir krångligt att välja bort dem. Veganmaten är så att säga default hemma.
 I praktiken innebär det veganfrukost, nästan alltid veganlunch och kött, fisk, fegvego (animalier som litet tillbehör eller krydda) eller veganskt på kvällen. När jag äter ute eller är bortbjuden äter jag precis vad som helst. Men jag väljer oftast vego eller fisk på restaurang. Det fiffiga med att vara fegan är att man inte kan misslyckas. Fusket är liksom inbyggt och odramatiskt och du behöver inte avstå från något du gillar. Bara äta väldigt mycket mindre av det. Att vara fegan är en riktning, ett skifte av fokus.

Var det något med maten som överraskade?
– Jag upptäckte att jag föredrar veganmat framför lakto-vegetariskt. Jag är mest förvånad över att jag blev mätt.

Hela intervjun kan du läsa i vårt jul/nyårs-nummer som finns ute nu. Där finns 30 sidor extra om hur just du får en grön start på 2016.

Relaterade artiklar