Favoriten: Vegetarisk kikärtsgryta med saffran

Det här är en all time favorite när det kommer till vegetariska grytor. Snabb, enkel och så god smak av saffran att benen viker sig.

Jag gör de här grytan året runt men den är extra god runt jul. Den har en mild men kryddig smak av bland annat saffran och kanel. Jag gillar att servera den tillsammans med kokt ris, en klick yoghurt och lite mango chutney.

Recept: Vegetarisk kikärtsgryta med saffran

4 portioner

1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 kanelstång
1 paket saffran, 0,5 g
2 dl krossade tomater
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta

  1. Fräs lök och paprika i lite olja tills det mjuknar och får lätt med färg.
  2. 
Rör ner allt förutom kikärterna. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  3. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Vänd ner i grytan och låt bli varma.
  4. Servera med t ex fullkornsris, mathavre, matvete eller quinoa.