Annons
Cape Ad

Fatayer x 4 – piroger från Mellanöstern

Här kommer fyra varianter på fatayer – piroger från Mellanöstern med färsfyllning, spenat, ost och za’atar.

Jag vill börja med att säga att det här är inte mitt recept, det är från min favoritkanal på youtube just nu, Middle Eats. Jag har bara förenklat vissa grejer och ändrat om måtten till deciliter. Det här är alltså fatayer, små pajer som är vanliga runt om i Mellanöstern. De är små, som naggande goda snacks, och kan fyllas med allt möjligt. Här är fyra varianter: spenat, ost, färs och za’atar. Det var lite pill men sjukt kul att göra med vänner och familj. Speciellt eftersom det blir så himla gott.

Receptet var för ca 60 piroger. Jag gjorde hälften så de blev något större.

Middle Eats

Jag är som sagt helt besatt av Middle Eats. En helt fantastisk youtube-kanal som visar enkelt hur du gör favoriter från hela Mellanöstern. Pedagogiskt, grymt gott och smått beroendeframkallande. Kolla in här.

Za’atar, sumac och granatäppelsirap

Za’atar är en kryddblandning vanlig i Mellanöstern. Den finns i välsorterade matbutiker och på nätet. Det är en blandning av bland annat timjan, sumac och sesamfrön.

Sumac är sötsyrliga bär som du kan köpa malda till ett pulver. Det är så himla gott inte bara i matlagning utan även i sallader och desserter.

Granatäppelsirap hittar du bland sirap eller i Mellanösternhyllan. Den är sötsyrlig och supergod att använda i matlagning, grytor, dressingar och sallader.

Fatayer x 4 – piroger från Mellanöstern

30-60 st

Ostfyllning
250 g riven ost typ mozzarella, t ex växtbaserad
200 g smulad fetaost, t ex Peas of heaven eller Violife
2 msk finhackad persilja
0,5 dl yoghurt, t ex havre- eller sojabaserad
1 msk svartkummin (nigella seeds), kan uteslutas
1 msk torkad mynta

1. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Spenatfyllning
250 g färsk spenat
4 msk olivolja
2 msk pinjenötter
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 msk sumac
1 msk granatäppelsirap
1 tsk salt
svartpeppar
0,25 tsk cayennepeppar
0,25 tsk paprikapulver

1. Massera spenaten med 0,5 tsk av saltet så att den släpper sin vätska. Låt stå i 30 minuter och krama sedan ut så mycket vätska du kan.
2. Hetta upp hälften av oljan och stek pinjenötterna tills de får fint med färg.
3. Häll på resterande olja och löken. Fräs tills löken mjuknat.
4. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Färsfyllning
2 tomater, finhackade
250 g vegofärs, t ex soja- eller ärtbaserad
1 gul lök, finhackad
1,5 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk sumac
svartpeppar
0,25 tsk cayennepeppar

1. Låt tomaterna rinna av i en sil i 20 minuter.
2. Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Za’atar
2 msk za’atar
2 msk olivolja

Blanda ihop i en skål

Deg
5,5 dl mjölk eller vatten, t ex havre- eller sojamjölk
4 tsk strösocker
4 tsk torrjäst
1 kg vetemjöl special
2,5 dl neutral olja
2 tsk salt

1. Värm mjölken tills den är fingervarm.
2. Häll ner i en skål till en hushållsassistent och blanda ner socker och jäst. Blanda.
3. Häll ner mjöl, olja och salt. Arbeta ihop snabbt. Häll sedan på mjölken och arbeta ihop till en deg. Knåda 3-5 minuter. Du kan även göra allt det här för hand.
4. Täck bunken och låt degen jästa i 30 minuter.
5. Dela degen i 25 bitar och rulla ut till rundlar.
6. Fyll med valfri fyllning och vik upp kanterna över fyllningen.
7. Grädda pajerna i 200 grader i 10-15 minuter tills de har fått fint med färg.