Färspaj med ostigt potatistäcke

Den här färspajen får smak från BBQ-sås och HP-sås. HP-sås är en kryddig engelsk sås som man borde använda mer i vegetarisk matlagning eftersom den ger en boost av smak och fyllighet.

4 portioner

Färsfyllning
1 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
600 g vegofärs, t ex soja- eller ärtfärs
2 msk tomatpuré
2 msk ljus sojasås
½ dl BBQ-sås
½ dl HP-sås
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
salt
svartpeppar

Ostigt potatistäcke
500 g mjölig potatis
3 vitlöksklyftor
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ dl yoghurt, t ex havre- eller sojayoghurt
50 g smakrik ost, t ex mjölkfri
olivolja
salt
svartpeppar

Färsfyllning
1. Fräs gul lök och vitlök i oljan tills den mjuknar.
2. Rör ner färsen och låt fräsa med tills den får lite färg.
3. Rör ner tomatpuré, sojasås, BBQ-sås, HP-sås, timjan och rosmarin. Låt allt bli varmt och smaka sedan av med salt och peppar.
4. Sprid ut färsen i en gratängform.

Ostigt potatistäcke
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka potatis och vitlöksklyftor i lättsaltat vatten tills potatisen är mjuk.
3. Hitta vitlöksklyftorna och mosa sönder dem med en gaffel. Blanda med potatisen och vispa till ett fluffigt mos tillsammans med grädde, yoghurt och ost. Använd en elvisp, det blir enklast. Smaka av med salt och peppar.
4. Sprid ut moset över färsen och ringla över lite olivolja.
5. Gratinera i ca 40 minuter eller tills moset har fått fint med färg.