En härlig sommarburgare med feta- och ramslökskräm, krispig gurka, picklad lök och färska örter. Funkar lika bra i stekpannan som på grillen!

Annons
26 maj 2021

*I samarbete med Färsodlarna*

Färsodlarna har tagit fram en fantastisk vegansk och svenskodlad färs gjord på de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Du kan använda den precis som vanlig färs i grytor, gratänger, bollar eller som här i en burgare.

Färsodlarnas sommarburgare

ca 8 st burgare à 80-90 g

Tips! Gör gärna hamburgersmeten kvällen innan och låt vila i kylen över natten så håller den ihop bättre.

Burgaren
1 pkt Svenskodlad färs (400 g)
100 g portabellosvamp, hackad
1 gul lök, finhackad
2 dl havregryn, mixade
1 msk psylliumfrön (blandas med 2 msk vatten)
2 msk potatismjöl
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk brynt schalottenlökfond (kan bytas ut mot annan fond eller andra kryddor)
rapsolja, ca 4 msk

Feta- och ramslökskräm
2 dl crème fraiche, t ex soja- eller havrebaserad
200 g vegansk fetaost
12-15 blad ramslök (kan ersättas med en kruka gräslök eller en klyfta vitlök)
0,5 citron, juice
salt
peppar

Picklad rödlök
1 rödlök
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten

Till servering
hamburgerbröd
gurka, skivad
färsk koriander (kan bytas ut mot andra örter)
färsk mynta (kan bytas ut mot andra örter)

1. Blanda psylliumfrön med vatten och låt svälla.
2. Bryn lök och svamp i olja tills de blir mjuka. Låt svalna.
3. Blanda psylliumfrön, lök och svampmed färsen och de övriga ingredienserna till burgaren. Mixa blandningen med en stavmixer eller i en matberedare till en smet. Låt stå i kylen i några timmar, helst över natten.
4. När smeten fått stå till sig sätt på ugnen på 200 grader.
5. Ta upp bollar med skred och rulla/platta till dem. Baka av burgarna i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Låt svalna. Nu är burgarna färdiga att steka i matfett eller slänga på grillen.
6. Pickla rödlök: Skala och skiva löken i tunna skivor. Lägg i en ren glasburk.
7. Koka upp vatten, ättika och socker tills vattnet löser sig. Häll lagen över löken och låt svalna. Låt sedan stå i kylsåpet minst en timme.
8. Feta och ramslökskräm: mixa alla ingredienser. Mixa creme fraiche med ramslök, fetaost och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.
9. Grilla eller stek burgaren i rikligt med matfett. Montera i bröd med feta- och ramslökskräm, picklad rödlök, skivad gurka och färska örter. Ät och njut!

Relaterade artiklar