Färska vegetariska vårrullar med jordnötsdipp

Ja, det är lite pilligt att göra färska vårrullar innan man fått in snitsen. Men ändå! Det är värt det, för det blir extremt gott. Här serveras de med en supergod jordnötssås.

4 portioner (ca 16 rullar)

1-2 morötter
3 avokador
400 g tofu, naturell eller marinerad
7 stänger vårlök
3 dl cashewnötter
150 g böngroddar, färska eller konserverade en kruka färsk koriander
ca 16 rispapper

Dippsås
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl hett vatten
0,5 dl sweet chili-sås
2 msk japansk sojasås
1 msk sesamolja

1. Skala moroten och skär i tunna skivor, skiva avokado, tofu och vårlök, hacka nötterna grovt.
2. Lägg ett rispapper i ljummet vatten i ca 15 sekunder eller enligt anvisning på paketet. Lägg sedan morot, avokado, tofu, vårlök, nötter, böngroddar och några blad koriander i en avlång hög på mitten.
3. Slå in rullarna enligt beskrivning på paketet.
4. Blanda jordnötssmör och hett vatten i en skål. Tillsätt sweet chili-sås, sojasås och sesamolja och servera.

Tips! En alternativ fyllning är att woka ihop morot, purjolök, böngroddar, cashewnötter, koriander och kokade glasnudlar med lite hoisinsås och riven färsk ingefära. Då får vårrullarna en mer tillagad och aningen mer kryddstark känsla.

Från boken Mera Vego
Recept: Sara Ask & Lisa Bjärbo Foto: Ulrika Pousette