Det här är ett försöka att återskapa min farmors fantastiska köttbullar.. vegostyle! De görs på seitan (vetegluten) och blev helt magiska.

11 feb 2020

*Annons Edgy Foods*

Seitan görs på vetegluten och Edgy Veggies innehåller hela 23 g protein/100 g. Seitan går att hacka, skiva och mixa till en fin färs. Bara krydda upp och du kan sedan steka, sjuda, grilla, panera och ugnsbaka din seitan. Edgy Foods har flera olika färdiga smaksättningar som souvlaki, taco och kebab. Kolla in hemsidan här.  Där finns även kontaktuppgifter som du kan mejla till din butik så att de kan ta in produkterna.

Recept: Mattias Kristiansson

Vegobullar
400 g seitan, t ex Edgy Veggie Seitan
1,5 dl ströbröd
1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 gul lök, finhackad
1 msk ljus sojasås
1 tsk mörk sojasås
salt
vitpeppar



Brunsås
1 msk smör, t ex mjölkfritt
1 tsk vetemjöl
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk grönsaksfond
1 msk rödvinbärsgelé
1 tsk mörk sojasås
salt
vitpeppar

Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
vitpeppar
2 msk finhackad krusbladig persilja

Till servering
kokt potatis
lingonsylt
pressgurka

Vegobullar
1. Skär seitanen i bitar och mixa sedan till en fin färs i en matberedare.
2. Blanda seitan med övriga ingredienser i en skål. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter.
3. Rulla till bollar och stek gyllene i smör (t ex mjölkfritt) eller olja.
4. Servera tillsammans med brunsås, kokt potatis, pressgurka och lingonsylt.

Brunsås
1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla med i en minut för att mjölsmaken ska försvinna.
2. Vispa ner grädde och grönsaksfond. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar.
3. Smaka av med gelé, sojasås, salt och vitpeppar.

Pressgurka
1. Skiva slanggurkan fint. Enklast är att använda en osthyvel.
2. Blanda ihop den skivade gurkan med ättika, vatten, strösocker, salt, vitpeppar och finhackad persilja i en skål.
3. Låt stå i minst 30 minuter, helst längre.