Fall funnel chanterelle soup

Förutom att trattkantareller är ren och skär lyx är de en fantastisk källa till D-vitamin, som vi nordbor behöver mycket av. Med bönor får soppan dessutom extra protein.

4 portioner

2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
1,2 liter trattkantareller
2 tsk tamarisoja
8–10 dl lantbuljong
1 dl valfria kokta vita bönor
1 dl cashewgrädde, eller havre- eller sojagrädde
1 tsk tryffelolja av hög kvalitet
ev. lite pressad citron
salt

Topping
1 näve bladpersilja
grönkålschips

1. Finhacka löken. Fräs i kokosoljan i en gryta 2–4 minuter.
2. Ansa trattkantarellerna och hacka dem grovt. Lägg svampen i lökfräset, häll på sojan och låt fräsa några minuter. Lägg 2 dl kantarellfräs åt sidan.
3. Häll buljongen i grytan och låt koka på låg värme i 15 minuter.
4. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Låt soppan svalna lite och häll över den i en mixer tillsammans med bönorna. Mixa så att det är lite bitar kvar, häll tillbaka i grytan och runda av med cashewgrädden.
5. Tillsätt kantarellfräset och droppa över tryffeloljan. Smaka av med salt och eventuellt pressad citron.
6. Toppa soppan med finhackad persilja och grönkålschips.

Receptet är från Hanna Dunérs kokbok Soup Yourself (Norstedts)
Soup Yourself är en kokbok med vegetariska sopprecept, alla mycket goda! Välj bland mixade, soppor med mycket tugg, klara eller råa svalkande, soppor med mer protein – med olika smaker och konsistenser som du lagar efter lust och humör. I inspirations- och faktadelen berättar Dunér om hälsoeffekterna av att äta grön soppa, vilka egenskaper olika råvaror har och hur man kombinerar grönsaker, örter, smaksättare och kryddor för att näringsmaxa. Soppa är fantastisk mat på så många sätt: god, välgörande, enkel att variera, snäll mot matsmältning och tarmsystem – och en boost för immunförsvaret.
Förbeställ boken här.