Jag älskar våffor och det är egentligen helt idiotiskt att inhandla en sådant genialiskt redskap som ett våffeljärn och sedan inte använda det till fullo. Jag menar, du kanju våffla allt från vanliga våfflor till varma mackor och de här briljanta falafelvåfflorna.

14 jan 2020

4 portioner

Falafelvåfflor
3 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1,5 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk finhackad persilja, fryst går bra
0,75 dl vetemjöl
1,5 tsk mald spiskummin
1,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
1 tsk salt
svartpeppar

Tahinisås
1 dl tahini
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
1 liten vitlöksklyfta, riven
salt

Till servering
naturell yoghurt, t.ex. soja- eller havreyoghurt
cocktailtomater, halverade
finhackad persilja

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till tahinisåsen.
2. Skölj kikärterna och låt rinna av. Häll ner i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål.
3. Häll ner resterande ingredienser och blanda väl.
4. Pressa ut falafelsmet i järnet och stäng igen. Låt grädda i några minuter tills våfflan har fått fint med färg. Fortsätt tills smeten är slut.
5. Servera våfflorna med tahinisås, yoghurt, tomater och persilja.

 

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Vego – snabbt och enkelt”. Växtbaserade recept för en hel månad, inkl. frukostar, desserter och festmåltider. Går att köpa här.