Vegetariska falafelvåfflor

Falafelvåfflor är något så genialiskt som falafel i ett våffeljärn. Frasigt, enkelt och en snabb väg till en god vegetarisk lunch eller middag.

Jag älskar våfflor. Jag älskar falafel. Det var inte helt galet att tänka sig att kombon våfflor och falafel skulle bli en succé. Jag tog ett hyfsat klassiskt recept på falafel och pressade ner det i ett våffeljärn. Efter några minuter hade jag fått en frasig våffla som smakar precis som falafel! Bara toppa ned en fräsch sallad och en god tahinidressing. Kan knappt bli enklare.

falafel

Enkel falafel

Falafel görs ju på blötlagda kikärter vilket blir både billigt men också väldigt gott. Om du inte känner att du har tid eller lust att blötlägga kikärter kan du alltid testa den här enkla falafeln som görs på konserverade kikärter och är klar på ett kick.

grön ärtfalafel

Grön ärtfalafel

Om du älskar falafel och vill testa något nytt, blanda ner gröna ärtor i smeten! Här är ett recept på hyfsat klassisk falafel fast med genvägen via kokta kikärter. De gröna ärtorna ger fint med färg och en pigg smak.

Recept: Vegetariska falafelvåfflor

4 portioner

Falafelvåfflor
3 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1,5 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk finhackad persilja, fryst går bra
0,75 dl kikärtsmjöl eller vetemjöl
1,5 tsk mald spiskummin
1,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
1 tsk salt
svartpeppar

Tahinisås
1 dl tahini
0,5 dl vatten
0,5 citron, saften
1 liten vitlöksklyfta, riven
salt

Till servering
naturell yoghurt, t.ex. soja- eller havreyoghurt
cocktailtomater, halverade
finhackad persilja

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till tahinisåsen.
2. Skölj kikärterna och låt rinna av. Häll ner i en matberedare och mixa fint. Skrapa ner i en skål.
3. Häll ner resterande ingredienser och blanda väl.
4. Pressa ut falafelsmet i järnet och stäng igen. Låt grädda i några minuter tills våfflan har fått fint med färg. Fortsätt tills smeten är slut.
5. Servera våfflorna med tahinisås, yoghurt, tomater och persilja.

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Vego – snabbt och enkelt”. Växtbaserade recept för en hel månad, inkl. frukostar, desserter och festmåltider. Går att köpa här.